Mikrotik

История

Микротик е латввийска фирма занимаваща се с производството на мрежово оборудване. Името и е игра на думи и означава "Малки мрежи". Компанията е създадена през 1996 г. но набира бързо скорост и сега е една от най-популярните фирми. Фирмата има широка гама от мрежовия асортимент, като маршрутизатори, комутатори, WiFi оборудване и още какво ли не.


RouterOS

Един от популярните продукти на фирмата е мрежовата операционна система RouterOS. Тя е Linux базирана и е предназначена за инсталация върху маршрутизатори RouterBoard. Същата може да се инсталира и на персонален компютър който също може да играе ролята на маршрутизатор с функции като на RouterBoard (VPN - сървър клиент, QoS и куп още неща). Самата операционна система има няколко нива на лицензиране, като колкото е по-висок лиценза повече функции може да изпълнява. Освен това има програма наречена WinBox, която представлява графическа среда за управлние на рутера. Има разбира се още спецеиализирани приложения за управление и мониторинг. RouterOS поддържа множество сървиси и протоколи, като OSPF, BGP, VPLS/MPLS и пр. Самата операционна система поддържа практически всички интерфейси на ядрото Linux.


Маршрутизатори CloudCore

През 2012 година компанията пуска маршрутизатори от ново поколение наречени CloudCore Router (CCR), базиращи се на процесора Tilera. Поддръжа от 9 до 72 ядра. Може да обработва от 17 до 120 мил. пакета в секунда. Тези рутери са предназначени за средни мрежови провайдери. Актрактиви са с много добрата си цена.


Много общи приказки, но ако трябваше да обобщя в няколко изречения: - за средни и малки предприятия MikroTik е фирмата; - ако искате лесно управлние на мрежовата си структура то MikrTik е фирмата.