Зануляване на суич CISCO

История

Наложи ми се да си настроя суичовете на работа и за моя изненада бях забравил доста от нещата които вършех рутинно преди време. Наложи се наново да си направя няколко разходки с GOOGLE по темата в крайна сметка всичко се получи, но реших, че правилния начин е да публикувам това което преминах, за да си спестя това време което загубих. И започваме разбира се със зануляване на суича. На примера ще е суич от серията 2950. Започвам със зануляването защото извадих упоменатото желязо и нямам спомен какво съм правил и как да го достъпя.


Начало

За начало мисля, че знаете как да свържете конзолния кабел към суича и компютъра. За самото ресване ще се ровичка през конзола. И така след като сте вързали компютъра и суича с конзолния кабел направете следното: 1. Изключваме захранването на суича 2. Натискаме бутона "MENU" намиращ се на лицевия панел и едновременно с това включваме захранването. 3. Чакаме до появата на надиписа switch: 4. Следва използването на следните комнади:

switch:flash_init switch:load_helper switch:dir flash: Трябва да е наличен файла "config.text" switch: rename flash:config.text flash:config.text.old switch: boot - рестартираме суича Изчаква се достатъчно време would you like to terminate autoinstall? - yes would you like to enter the initial configuration dialog? - натискаме ENTER would you like to enter the initial configuration dialog? - no Switch>enable Switch# Забележете не ни искаше парола

Най-грубо казано редактирахме файла с настройките от "config.text" на "config.text.old" и при рестартиране на суича няма какво да зареди и зарежда заводските си настройки. Разбира се ако преименуваме файловете обратно то при нов рестарт, суича ще намери файла "config.text" и ще го зареди. За сега това не ни е нужно, в по нататъшни стъпки ще създадем нов. С това завършваме това кратко ръководство.