Превръщане на Windows 10 1607 във Windows 10 LTSB

Ще оптимизираме Windows 10 версия 1607 защото това е последната лека версия от серията Windows 10. След това започват да добавят нови и нови възможности във Windows с което става все по-тежък и тежък. За да се получи това което искаме, ще се наложи да спрем някои от стандартните услуги на Windows. Също ще се наложи да изтрием някои от приложенията идващи с инсталацията на Windows, но всичко по реда си. След чиста инсталация имаме следната картинка:

1

Системата е 64 битова с 4GB RAM. Имаме активни 58 процеса с 1075 нишки. За сега това ни стига като отправна точка. При LTSB версията знаем, че имаме много малко инсталирани приложения, и по-малко активни процеси. За начало обаче трябва да направим така, че системата да не се обновява и да не инсталира нищо ново с което да утежнява системата. За целта ползвам помощна програма O&O ShutUp10. Записваме текущото състояние на системата:

2
3

Сега да спрем обновяването.

4

Спираме обновяването и излизаме от X. Вече може да се пуска мрежата и да се включим към Интернет. Следваща стъпка е да премахнем всички ненужни приложения. Ще покажа два начина. Първия е чрез използване на команда. За целта в PowerShell-a пишем следното:

Get-AppxPackage | select name, packagefullname

Показва всички инсталирани програми. За да изтриете определено приложение:

Get-AppxPackage *windowsmaps*| Remove-AppxPackage

Приложението беше изтрито за текущия потребител. Ако пък е за всички потребители:

Get-AppxPackage -allusers *windowsalarms*| Remove-AppxPackage


Ако пък искате да изтриете всички приложения то ползвайте следната команда:

Get-AppxPackage | Remove-AppxPackage

Някои от приложенията чрез горната команда няма да можете да ги изтриете за текущия потребител. Те са необходими за правилната работа на Windows (основни необходими приложения.). Ако изтриете някое от необходимите приложения Windows няма да работи правилно и затова Microsoft са ги забранили за триене. Тези които не са критични можете да ги триете чрез горната команда. Същата команда може да се ползва и за всички потребители. Сега ще покажа кое приложение каква работа върши с според нуждите Ви решавате какво да го правите. Започваме с приложения които спокойно може да се трият. WindowsAlarms WindowsCamera WindowsStore XboxGameOverlay XboxGaingOverlay Windows.Photos Wallet StorePurchaseApp StorePurchaseApp* BioEnrollment* Долните също може да се трият, но някое може да влезе в действие. people - приложение хора communicationsapps - календар и поща zunevideo - Кино и ТВ 3dbuilde - 3D Builder skypeapp - Skype solitare - Microsoft Solitare Collection officehub - зареждане и подобрение на офис пакета xbox - приложение XBox за игри photos - фотографии maps - Катри calculator - калкулатор camera - камера alarms - будилник и часовник onenote - OneNote bing - приложение за Новини, спорт, време, финансии soundrecorder - запис на глас windowsphone - диспечер на телефоните Другия начин за изтриване на дадено приложение е ползването на програмата HiBitUninstaller-Portable-2.5.70

5
6

Избирате кое приложение не Ви трябва и го триете. Лично аз трия всичко и после си слагам каквото ми трябва. Останаха няколко неща които също махам. Първото нещо е вградения антивирус и облачната услуга OneDrive. Тях обаче ще ги оправя чрез O&O ShutUp10. Между другото да спрем всичко което ни предлага програмата и да видим колко станахме по-леки.

7
8

Много грубо влязохме но да видим резултата след рестарта:

9

Активни процеси 50. С 8 по-малко спрямо началото. Връзките също са по-малко. Откъм приложения се оправихме. Да видим какво се зарежда автоматично с пускането на Windows.

10
11

Имаме два активни процеса, а уж ги спряхме от O&O ShutUp10. Да ги забраним и тук.

12
13

Рестартираме се. След рестарта процеси и връзки останаха същите. Това е така защото самите приложения бяха спрени от груповите политики но иконите все още се виждаха. След рестарта и иконите изчезнаха. Ако си мислите, че с изтриването на няколко програми системата ще работи леко, сбъркали сте. Има услуги които не по-малко товарят системата. Една от тях е SysMain или преди както се казваше SuperFetch. Тази услуга постоянно следи кои приложения най-много ползвате и ги запазва в паметта. Ако ползвате SSD твърд диск то услугата е излишна, защото обръщението към диска става за много по-кратко време спрямо старите SATA дискове. Да спрем тази услуга:

14
15

Спряхме услугата. Следваща ненужна услуга при условие, че имате SSD диск, Windows Search.

16
17

Тази служба постоянно обхожда диска. Следи папки, файлове и ги кешира. Ще си помислите, супер яка функция. Проблема е следния: в 99.99% от случаите търсим файл, а не нещо вътре в самия файл. Ако имахме SATA това има смисъл, защото бавно се обръщаме и комуникираме с диска. При SSD този проблем го няма и си губи смисъла от функцията Windows Search, плюс това черпи много RAM памет. Да проверим какво постигнахме до тук:

18

Подобряваме бързодействието. Активните процеси вече са 43, а активните връзки 607. И все пак това не е края. Ако нямате хубава видео-карта (примерно имате само вградена), оптимизирайте красотата на вашия Windows.

19
20
21
22

Както се казва оптимизация с "ТЕСЛАТА". Грубо всичко забранихме (анимации, сенки и какво ли още), но това дава много голяма лекота на работа. Направете тази стъпка и ще видите колко лека става системата. Остана да си оптимизираме и профила с който работим. По-точно да спрем някои функции на Windows при работа с дадения потребител. Не за цялата система, а само за потребителя с който работите. Първото нещо това е да се спрат приложенията работещи на заден план. Нямате си на идея колко много товарят системата.

23

С десен бутон на мишката върху лентата със задачи избираме Settings. Връщаме се в първоначалния екран за настройки на системата.

24

Избираме менюто Privacy.

25

Най-отдолу в левия прозорец избираме Background apps.

26

Деактивираме всички приложения работещи на заден план.

27

С тези приложения се оправихме. Сега системата осезаемо работи по-леко. Още малко може да облекчим работата на системата. За целта обаче Windows трябва да е лицензен.

28
29
30

За съжаление моя Windows не е активиран и затова не мога да изключа прозрачността на лентата със задачи и старт менюто. Можете да се ровичкате още, да премахнете примерно таблетния режим и още куп излишни неща, но те няма да дадат катава производителност както това което направихме до тук. За накрая оставям работата с услугите (service). Ще дам само пояснения без да показвам каквото и да е, защото повечето потребители почват от тук, без да разбират кое какво прави. Спирането на голяма част от услугите няма да доведе до кой знае каква производителност, но трябва да се знае кое за какво служи.

СЪРВИСИ КОИТО МОГАТ ДА СЕ ИЗТРИЯТ

BitLocker Drive Encryption Service (BitLocker) - кодиране съдържанието на твърдия диск Bluethoot Bluetooth Audio Gateway Service Bluetooth Support Service BluetoothUserService_de8cca Connected User Experiences and Telemetry - включва потребителя към телеметрията (непременно да се спре) Fax (Fax) - Позволява ви да изпращате и получавате факсове Geolocation Service - служва отговаряща за географските координати и ги предава към програмите. На практика показва къде сте в момента. Спираме виртуалната машина Hyper-V Data Exchange Service Hyper-V Guest Service Interface Hyper-V Guest Shutdown Service Всички сървиси където има Hyper-V (общо са 8 на брой) IP Helper - защото не използваме IPv6 Parental Control (WpcMonSvc) - родителски контрол Payments and NFC/SE Manager (SEMgrSvc) - разплащане чрез NFC услуга Smartcard (SCardSvr) - използване на смарт карти Xbox Live Auth Manager (XblAuthManager) - Предоставя услуги за удостоверяване и оторизация за взаимодействие с Xbox Live Xbox Live Game Save (XblGameSave) - Тази услуга синхронизира записани данни за игри с разрешено запазване на Xbox Live. Ако тази услуга бъде спряна, данните за запазване на играта няма да се качват или изтеглят от Xbox Live. XboxNetApiSvc ( XboxNetApiSvc) - по принцип стартира с грешка, така че може да се изтрие. Windows Mobile Hotspot Service (icssvc) - услуга отговаряща за Hotspot Windows Insider Service (wisvc) - позволява да получите тестови продукти на Mikrosoft и да участвате в тестови колективи. Retail Demo Service (RetailDemo) - както горната усуга но за демо версии Windows Connect Now (wcncsvc) - услуга дефинираща AP на WiFi услугата. Много рядко вашето устройство ще играе ролата на WiFi - AP Phone Service (PhoneSvc) - телефонни услуги Windows Camera Frame Server (FrameServer) - транслира видепотока в друго приложение AVCTP Service (BthAvctpSvc) - Bluetooth аудио/видео контролен протокол отговарящ за силата на звука и т.н. в BT слушалките. Touch Keyboard and Handwriting Panel Service (TabletInputService) - използване на таблетни клавиатури и т.н.

СЪРВИСИ КОИТО МОГАТ ДА СЕ СПРАТ

Client License Service (ClipSVC) - служба отговаряща за лицензирането на системата, ако е лицензирана няма смисъл от нея Desktop Window Manager Session Manager - ако не се използва темата Aero Internet Connection Sharing (SharedAccess) - служба за общ достъп до Интернет (ICS) (не раздаваме Интернет по Wi-Fi от преносимия компютър, няма смисъл да е включена услугата. Offline Files (CscService) - Услугата за офлайн файлове извършва дейности по поддръжка на кеша за офлайн файлове, отговаря на събития за влизане и излизане от потребителя Remote Registry Service (RemoteRegistry) - Позволява на отдалечени потребители да променят настройките на системния регистър на този компютър, много лоша дупка за хакване. Secondary Logon (seclogon) - отговаря за вторично логване, два потребителя да са логнати едновременно във Windows-a Спираме датчиците за пръсти и т.н. Sensor Data Service - служба за данни на датчиците, Sensor Service - служба на датчиците, Sensor Monitoring Service - служба за наблюдение на датчиците. Windows Biometric Service (WbioSrvc) - отговаря за отключване с пръстов отпечатък и т.н. Windows Error Reporting Service (WerSvc) - Позволява да се докладват грешки, когато програмите спрат да работят Windows Search (WSearch) - много товари бавните дискове защото много индексира и кешира уж за да може бързо да се търсят файлове. Windows Update (wuauserv) - отговаря за обновяването на Windows Команди за спиране и триене на услуги:

sc config името_на_услугата start=disabled sc delete името_на_услугата

Командите трябва да се изпълняват от името на Administrator-a през PowerShell или Command Prompt. Можете да си направите примерен скрипт да трие или спира или и двете неща едновременно няколко услуги. Един примерен скрипт:

31
32

Файла примерно ще съдържа следното:

REM Kодиране съдържанието на твърдия диск sc config BitLocker start=disabled REM услуга управляваща Handsfree (свободни ръце) sc config BthHFSrv start=disabled REM услуга поддържаща Bluetooth устройства sc config bthserv start=disabled REM Служба отговаряща за лицензирането на системата, ако е лицензирана няма смисъл от нея sc config ClipSVC start=disabled REM Включва телеметрията (непременно да се спре) sc config DiagTrack start=disabled REM Услуга за смъкване на карти за геолокация. sc config MapsBroker start=disabled REM Услуга за управление на факсове sc config Fax start=disabled REM услуга отговаряща за геолокацията sc config lfsvc start=disabled REM СПИРАМЕ УСЛУГАТА HYPER-V REM Hyper-V Data Exchange Service sc config vmickvpexchange start=disabled REM Hyper-V Guest Service Interface sc config vmicguestinterface start=disabled REM Hyper-V Guest Shutdown Service sc config vmicshutdown start=disabled REM Hyper-V Heartbeat Service sc config vmicheartbeat start=disabled REM Hyper-V PowerShell Direct Servicevmicrdv sc config vmicvmsession start=disabled REM Hyper-V Remote Desktop Virtualization Service sc config vmicrdv start=disabled REM Hyper-V Time Synchronization Service sc config vmictimesync start=disabled REM Hyper-V Volume Shadow Copy Requestor sc config vmicvss start=disabled REM Открива инфрачервени периферни устройства sc config irmon start=disabled REM Internet Connection Sharing (ICS) - служба за общ достъп до Интернет (ICS) (не раздаваме Интернет по Wi-Fi от преносимия компютър, няма смисъл да е включена услугата sc config SharedAccess start=disabled REM IP Helper - - защото не използваме IPv6 sc config iphlpsvc start=disabled REM Offline Files - - Услугата за офлайн файлове извършва дейности по поддръжка на кеша за офлайн файлове, отговаря на събития за влизане и излизане от потребителя sc config CscService start=disabled REM Услуга отговаряща за телефонията sc config PhoneSvc start=disabled REM Позволява на отдалечени потребители да променят настройките на системния регистър на този компютър, много лоша дупка за хакване sc config RemoteRegistry start=disabled REM Retail Demo Service - позволява да получите демо продукти на Mikrosoft sc config RetailDemo start=disabled REM Windows Insider Service (wisvc) - позволява да получите тестови продукти на Mikrosoft и да участвате в тестови колективи. sc config wisvc start=disabled REM Secondary Logon (seclogon) - отговаря за вторично логване, два потребителя да са логнати едновременно във Windows-a sc config seclogon start=disabled REM СПИРАМЕ ДАТЧИЦИТЕ ЗА ПРЪСТИ И Т.Н. REM Sensor Data Service - служба за данни на датчиците sc config SensorDataService start=disabled REM Sensor Monitoring Service - служба за наблюдение на датчиците sc config SensrSvc start=disabled REM Sensor Service - служба на датчиците sc config SensorService start=disabled REM Smart Card sc config SCardSvr start=disabled REM Smart Card Device Enumeration Service sc config ScDeviceEnum start=disabled REM Smart Card Removal Policy sc config SCPolicySvc start=disabled REM Superfetch - при наличие на SSD безсмислена услуга, при бавен диск прави много индексирания и товари много системата sc config SysMain start=disabled REM Telephony - Осигурява поддръжка на API за телефония (TAPI) за програми, които контролират телефонни устройства на локалния компютър и чрез LAN на сървъри, които също изпълняват услугата sc config TapiSrv start=disabled REM Touch Keyboard and Handwriting Panel Service (TabletInputService) - използване на таблетни клавиатури и т.н. sc config TabletInputService start=disabled REM Windows Biometric Service (WbioSrvc) - отговаря за отключване с пръстов отпечатък и т.н. sc config WbioSrvc start=disabled REM Windows Camera Frame Server - транслира видепотока в друго приложение sc config FrameServer start=disabled REM Windows Connect Now - Config Registrar - услуга дефинираща AP на WiFi услугата. Много рядко вашето устройство ще играе ролата на WiFi - AP sc config wcncsvc start=disabled REM DEFENDER REM Windows Defender Advanced Threat Protection Service - Услугата за разширена защита от заплахи на Windows Defender sc config Sense start=disabled REM Windows Defender Network Inspection Service - Помага за предпазване от опити за проникване, насочени към известни и новооткрити уязвимости в мрежовите протоколи sc config WdNisSvc start=disabled REM Windows Defender Service - Помага за защита на потребителите от злонамерен софтуер sc config WinDefend start=disabled REM Windows Error Reporting Service - Позволява да се докладват грешки, когато програмите спрат да работят sc config WerSvc start=disabled REM Windows Mobile Hotspot Service - услуга отговаряща за Hotspot sc config icssvc start=disabled REM Windows Search - много товари бавните дискове защото много индексира и кешира уж за да може бързо да се търсят файлове. sc config WSearch start=disabled REM Windows Update - отговаря за обновяването на Windows sc config wuauserv start=disabled REM XBOX REM Xbox Live Auth Manager - Предоставя услуги за удостоверяване и оторизация за взаимодействие с Xbox Live sc config XblAuthManager start=disabled REM Xbox Live Game Save - Тази услуга синхронизира записани данни за игри с разрешено запазване на Xbox Live. Ако тази услуга бъде спряна, данните за запазване на играта няма да се качват или изтеглят от Xbox Live sc config XblGameSave start=disabled REM XboxNetApiSvc - по принцип стартира с грешка, така че може да се изтрие sc config XboxNetApiSvc start=disabled

Пак напомням, играта със спирането и триенето на някакви си услуги не дава кой знае каква производителност на ОС. Ако пък Ви мързи много можете да ползвате програмата Easy Service Optimizer. Влизате в режим "Екстремна" (бутона в най-долната лента) и автоматично се спират много услуги но системата ще работи. Ако питате мене оставете нещата така а обърнете внимание на: 1. Борба с телеметрията, от всякакъв тип. Тук включвам и събирането на информация за работоспособността на самата система. Системата си прави много логове за да се ориентирате как работи. Ако обаче сте сигурни в инсталацията си и сте работили така доста дълго време то може и без логове, с една дума да се спрат. 2. Спиране на процеси свързани с индекиране на системата. Тук включвам индексиране на дисковете, следене кои прицеси най-често се ползват и така да стоят в оперативната памет и т.н. Отново ако системата тепърва се утвърждава то да съгласен съм, че е нужно индексиране. Но ако системата вече е утвърдена то тези процеси само ще товарят. 3. Оптимизиране на приложенията които ползвате. Използвайте толкова приложения колкото са Ви нужни за работа и то такива които са оптимални откъм натоварване и качество на работа. За пример дадох Windows Defender. Прекрасно работи и се справя с вирусите, но товари системата повече от някои също така добре работещи решения. 4. Оптимизиране настройките на потребителския профил. Тук също може доста неща да се оптимизират. Като анимации, картинки на десктопа и от този род неща. Системата ще изглежда по-грозно но пък ще работи по-бързо Това са моите простички съвети. Да видим накрая какво получихме:

33

44 процеса с 595 връзки. Прекрасна работа. Не забравяйте: НЯМАТЕ АНТИВИРУСНА ПРОГРАМА. За тази цел ползваме Bitdefender Antivirus. Не и правя реклама, просто работи леко и ползва малко памет. Panda antivirus също е лека програма но открива вирусите една идея по-лошо от Bitdefender. С това смятам да приключвам.