Експортиране на VM

Какво е необходимо

Започвам тази тема с едно раздвоено чувство. От версия 6.0 на ESXi имам затруднения да си смъкна виртуалната машина на работната си станция за да ми бъде архив. Раздвоението ми идва от там, че съм свикнал да работя с продуктите на VMware обаче пък от друга страна все по-често се сблъсквам с проблеми. Ако нямаш финансови ограничения всичко е наред, обаче ако все пак има някакъв лимит то трябва да се боря с налични средства. Точно един момент е този. Искам да си смъкна виртуалната машина но за целта е необходимо: - VMware Workstation, - Свързаност към ESXi, - Познаване на продуктите.

Настройка на VMware Workstation

Приемаме, че имате инсталиран VMware Workstation. Сега трябва да го свържем с ESXi.

Pic01

Указваме IP адреса на ESXi, както и името с паролата за влизане.

Pic01

След като се свържат VMware Workstation с ESXi трябва да се видят всички виртуални машини налични на ESXi.

Pic01

Изибраме тази която искаме да експортираме. С десен бутон на мишката върху виртуалната машина Open. Отворихме виртуалната машина от ESXi на VMware Workstation.

Pic01

VM >> Manage >> Download Предлага да смъкне виртуалната машина на локалния компютър.

Pic01

Указваме името на виртуалната машина "TLan-DC-01" пътя на файловете където ще се смъкнат "D:\VMware\TLan-DC-01". След като завърши процеса в указаната директория трябва да се появят следните файлове:

Pic01

Обърнете внимение, единия файл е огромен. В моя случай е "TLan-DC-01-disk1.vmdk". Ако файла е малък то имате проблем при експортирането и операцията по смъкване трябва да се повтори. С това смятам да приключа темата. За ентусиастите предлагам да се запознаят с https://www.vmware.com/support/developer/ovf/. Помощно средство за борене с проблема, разбира се платен :).