Управление на ESXi

И така имаме инсталиран ESXi сървър. Разрешихме достъпа до него през SSH. Проблема е, че доста по-мъчно се управлява всичко това през комнден ред отколкото през графична среда. За да си улесним живота ще ползваме именно това наречено vSphere Client. В случая ще е версия 6. Предварително се извинявам, когато пиша тази статия съществува по-нова версия. Нарочно правя това, защото новата версия е WEB базирана и е по-лесна. Все пак трябва да се има познание и за по-стари версии.

Инсталиране на vSphere Client 6.0

Има няколко начина да си изтеглите горе указаната версия. Легалния начин е като се отиде на страницата на VMware 6.0 и от там се смъкне VMware vSphere Client. Друг вариант е да се търси по разни торенти. Приемаме, че сме си го изтеглили и да започваме. Стартираме в моя случай файла VMware-viclient-all-6.0.0-3249451.exe

Pic01

Тук избираме езика на инсталация да е English. OK за продължение.


Pic01

Указва, че ще инсталираме vSphere Client 6.0. Next за продължение.


Pic01

Съгласяваме се с лицензионното споразумение. Next за продължение.


Pic01

Указваме къде ще инсталираме. Оставяме предложението по подразбиране. Next за продължение.


Pic01

Даваме начало на инсталацията. Install за продължение.


Pic01

Инсталацията завърши. Finish за край.


Работа с vSphere Client

За начало да стартираме VMware vSphere Client.

Pic01

IP address - указваме адреса на ESXi сървъра, User name: - указваме с какво име ще се свързваме към ESXi сървъра, Password: - указваме паролата на горе указания потребител. Login за свързване.


Pic01

Тук би трябвало малко по-подробно да се разясни. Изисква се наличие на SSL сертификат. Тъй като нямаме такъв избираме бутона Ignore за продължение. Това ще генерира грешка и ще затвори програмата. Наново я стартираме.


Pic01

Предупреждава ни, че имаме 59 дена за тест. След това трябва да въведем лицензионния ключ. ОК за продължение на работата.


Pic01

От тук избираме Inventory.


Pic01

В левия ъгъл виждаме IP адреса на ESXi сървъра. В случая няма никакви виртуални машини затова и нищо няма под него. Първата ни задача е да сложим лицензен ключ.


Pic01

От горната снимка избираме следното: - сървъра 10.25.0.55 - Configuration - Licensed Features - Edit.


Pic01

Избираме Assign a new license key to this host и натискаме бутона Enter Key.


Pic01

Въвеждаме ключа който имаме. ОК за потвърждение на избора.


Pic01

Всичко е наред. Ключа е приет. OK за край.


Pic01

Сега да създадем нов потребител който ще се връзва към ESXi. Не е добра практика всички да ползват ROOT за основен потребител. От горната картинка избираме сървъра 10.25.0.55 и вдясно Users. С десния бутон на мишката отваряме менюто в средата на екрана и избираме Add....


Pic01

Новия потребител ще се казва tachko и той ще е администратор.


Pic01

Тук се вижда, че новия потребител е създаден и той може да се ползва.


Създаване на виртуална машина

Pic01

С десен бутон на мишката върху сървъра 10.25.0.55 се отваря меню. От него избираме New Virtual Machine....


Pic01

Ръчно ще избираме настройките на виртуалната машина. Next за продължение.


Pic01

Даваме име Test VM на виртуалната машина. Next за продължение.


Pic01

Избираме на кой носител ще се запише виртуалната машина. В случая имаме едно хранилище datastore1. Next за продължение.


Pic01

Указваме коя версия ще имитираме. Next за продължение.


Pic01

Указваме типа виртуална машина. Тъй като не знаем за какво ще я ползваме казваме, че ще е друга 64 битова операционна система. Next за продължение.


Pic01

Указваме типа процесор. В случая съм избрал 2 процесора с по 2 ядра. Next за продължение.


Pic01

Казваме, че виртуална машина ще има 4ГБ оперативна памет. Next за продължение.


Pic01

Дефинираме и мрежовия интерфейс който ще ползва виртуалната машина. В случая е един, но ако физическата машина имаше повече от един мрежови интерфейс то тук трябваше да се укаже. Next за продължение.


Pic01

Имитираме контролера на твърдите дискове. Най-вероятно ще имате много въпроси но темата е много обширна и ще стане много дълга. Просто трябва в ГУГЪЛ да потърсите повече информация. Next за продължение.

Pic01

Създаваме нов виртуален диск. Next за продължение.


Pic01

Указваме размера на виртуалния диск да е 55 GB. Също указваме типа как да се компресират данните от виртуалния диск на хранилището. В случая е Thin Provision. Това означава, че дефинирахме 55ГБ да е виртуалния диск но ако данните във виртуалната машина са примерно 10ГБ то на хранилището ще се запишат само 10ГБ. Така спестяваме много място върху хранилището. Проблема ще дойде ако го препълним и не го следим, системата ще даде грешка без да се усетим която може да е фатална. Затова добре помислете какъв да е формата на виртуалните данни.


Pic01

Указваме типа контролер който ще управлява виртуалните дискове. В случая ще имитираме SCSi контролер. Next за продължение.


Pic01

Това е крайния вид на виртуалната машина която създадохме. Ако всичко е наред то Finish за край.


Pic01

Долу под сървъра се вижда виртуалната машина която създадохме Test VM. От тук може да се управлява или редактира. Най-вероятно ще покажа как се инсталира ОС върху виртуална машина но това ще е в следващата статия.