Виртуални машини в ProxMox

Имаме ProxMox в работещ вариант и е време да създадем първата виртуална машина.

Pic01

Създаваме виртуална машина.

Pic02

Виртуалната машина ще се намира на нода който създадохме pve. Ще има номер 100, ще се казва Test. След това маркираме Advanced за да се получат допълнителни опции. От тях маркираме Start at boot, за да се стартира виртуалната машина заедно със запускането на ProxMox. Next за продължение.

Pic03

За сега не сме определили каква ще е точно виртуалната машина. Затова и ISO образа за инсталация не сме избрали.

Pic04

Графичната карта оставяме тази която се предлага по подразбиране. BIOS за сега също оставяме този който се предлага. Но не е проблем вместо BIOS да се ползва UEFI.

Pic05

За SCSI контролер оставяме също този който е по подразбиране. Според мен машината се държи най добре с него. Next за продължение.

Pic06

За диск избираме SCIS. Достатъчно бърз диск и за KVM виртуализация показва много добра скорост.

Pic07

Указваме на кой пул да се създаде виртуалната машина. В случая ще е на първия. Не е проблем и на втория, защото когато го създавахме го дефинирахме да поддържа и виртуални машини.

Pic08

Размера на диска ще е 32GB. Next за продължение.

Pic09

Избираме 2 процесора с по 4 ядра. Не се притеснявайте ако надвишите лимита. Системата балансира между процесорите и ядрата които имате и са по-малко натоварени. Next за продължение.

Pic10

Виртуалната машина ще има 4GB оперативна памет. Next за продължение.

Pic11

Дефинираме мрежовия интерфейс на виртуалната машина. Той ще е в Bridge с физическия интерфейс на ProxMox и ще имитира VirtIO. Можете да изберете какъв да виртуализира но този дава много стабилна работа. На картинката Firewall е избран. Ако машината работи във вътрешна мрежа махнете отметката. Next за продължение.

Pic12

Машината е дефинирана. Finish за завършване на процеса.

Pic13

Виртуалната машина се намира в pve нода и е с номер 100. В десния прозорец на Summary се вижда подробно какво представлява.

Pic14

В раздела Hardware може да се променят параметрите на виртуалната машина, но тя трябва да е СПРЯНА.

Pic15

От Options можете допълнително да настроите виртуалната машина. Примерно от къде да зарежда и т.н. Виртуалната машина я създадохме, но е без съдържание. Примерно нека да имитираме компютър с ОС Ubuntu. За целта ни е необходим ISO образ на Ubuntu. В ProxMox има едно много удобно нещо. Можем да смъкваме ISO образи от URL. Да го направим.

Pic16

Забележете, ISO можем да смъкнем само на local-btrfs. Затова виртуалните машини ги инсталирайте на другия пул. Локалния го оставете само за ISO образи или за темплейти на контейнери.

Pic17

Въвеждаме URL-a на ISO образа. Натискаме бутона Query URL. Ако линка е правилен отдолу се появява самото ISO. Натискаме бутона Download за да го смъкнем.

Pic18

Започва самото смъкване. Изчакваме до пълното завършване на процеса.

Pic19

Смъкването завърши.

Pic20

Имаме налично ISO в пула local-btrfs. Време е да завършим с настройката на виртуалната машина.

Pic21
Pic22

Ще заредим ISO образа от local-btrf пула.

Pic23

Да укажем от къде да зареди виртуалната машина.

Pic24

Ще зареди ISO образа. Другите са деактивирани.

Pic25

Отиваме на Console (конзола) и натискаме бутона Start. Виртуалната машина ще стартира, ще зареди ISO образа и от там нататък ще се инсталира Ubuntu. Няма да показвам инсталацията. На Инсталиране на Ubuntu 22.04 Server можете да видите как точно става. Тук искам едно пояснение. Ако имате ISO образ на Вашия компютър, то вместо URL-a можете просто да качите образа.

Pic26
Pic27

Избирате образа от локалния компютър на който работите. Натискате бутона Upload за да го качите. С това приключваме изграждането на виртуални машини.