Инсталиране на операционна система върху виртуална машина

Тук ще се постараем да проиграем как се инсталира операционна система върху създадена виртуална машина. В предните статии показах как се прави сървър, как се създава чиста виртуална машина. Тук ще се помъчим да демонстрираме един от вариантите за инсталиране на някаква операционна система върху виртуална машина, като няма да забиваме много в теория.

Първоначална подготовка

За целта е необходимо да има изтеглено ISO на операционната система. Да има създадена празна виртуална машина. Да има клиентски софтуер за връзка със виртуалната машина (ВМ). В случая имаме mini1804.iso (Ubuntu 18.04 Net Install), Test VM (тестова празна ВМ), разбира се и клиентския софтуер. За начало да запишем ISO файла на сървъра.

Pic01

Избираме сървъра (10.25.0.55). В десния прозорец избираме таба Summary. Отдолу на таба отиваме върху хранилището datastore1. С десен клавиш на мишката, върху хранилището избираме Browse Datastore....


Pic01

Натискаме върху бутончето за качване на файлове (показано на горната картинка). Избираме от менюто Upload File....


Pic01

Файла е качен на сървъра може да продължаваме.


Pic01

С десен клавиш на мишката, върху тестовата виртуална машина избираме Edit Settings....


Pic01

В новоотворелия се прозорец от Datastore ISO File натискаме върху бутона Browse....


Pic01

Тук избираме хранилището datasore1 и натискаме бутона Open.


Pic01

Избираме ISO файла и натискаме бутона OK.


Pic01

В крайна сметка трябва да се появи екран както на горната снимка. Натискаме бутона OK и продължаваме. До тук добре. Сега още малко да редактираме виртуалната машина.

Pic01

Както в горния случай избираме Edit Settings....


Pic01

Тук указваме когато се стартира машината да се забави 9 секунди (9999 милисекунди). Накрая OK за потвърждение на това което зададохме.


Pic01

Върху ВМ с десен бутон на мишката избираме Open Console.


Pic01

Стартираме виртуална машина от бутона посочен в горната картинка. От тук нататък се борави както с истинска машина. С F2 се влиза в BIOS, указва се първото устройство от което се зарежда системата да е CD/DVD и се продължава нататък все едно, че е истинска машина.