Първоначални настройки на ProxMox

Инсталирахме ProxMox ТУК, време е да го оптимизираме. Ако се сещате по време на инсталацията създадохме един RAID масив и останаха свободни още 2 диска, които също трябва да ги включим чрез RAID масив. Но все пак първата стъпка е да си актуализираме репозиторите и програмата.

Актуализация на ProxMox

За да извършим всички манипулации първо да влезем във виртуалната машина

Pic01
Pic02
Pic03

Ако не искате всеки път да въвеждате парола изберете Save User name:.

Pic04

Предупреждава Ни, че нямаме валиден абонамент за този съръвр. По принцип забележката може да се деактивира, но да уважим труда на колегите и да оставим това съобщение. Ако пък прекалено много Ви дразни то влезте през SSH на сървъра. От конзолата пишем следното:

cd /usr/share/javascript/proxmox-widget-toolkit/ cp proxmoxlib.js proxmoxlib.js.back nano proxmoxlib.js success: function(response, opts) { let res = response.result; if (res === null || res === undefined || !res || res .data.status.toLowerCase() !== 'active') { ### Всичко в червено трябва да се изтрие и да изглежда така: success: function(response, opts) { let res = response.result; if (false) { service pveproxy restart

Излизаме и наново влизаме във виртуалната машина. Между другото от версия 8.1 това решение не работи. Просто скрипта е променен и трябва да се редактира на друго място. Но да се върнем на ProxMox. Задачата ни е да го актуализираме. За целта:

Pic05
Pic06
Pic07
Pic08
Pic09
Pic10
Pic11
Pic12
Pic13
Pic14

Y за потвърждение на актуализацията.

Pic15

Трябва да рестартираме системата, защото ядрото е обновено. С актуализацията на системата приключихме. Ако се сещате останаха още 2 диска които трябва да се сложат в RAID.

Z-Pool

Pic16

Забележете, имаме два диска /dev/nvme0n1 и /dev/nvme0n2 които не са използвани. Да ги включим в RAID.

Pic17
Pic18

Внимание !!! Името на пула трябва да е с малки букви.

Pic19

ZFS пула е наличен и може да се работи с него. Да го настроим.

Pic20
Pic21

В пула можем да съхраняваме имиджи, контейнери и виртуални машини. За сега нищо няма да променяме. С това приключваме с настройката. Има още доста неща за поправяне но всичко това ще е в процеса на работа.