Windows Сървър 2016

Окончателната версия на Windows Server 2016 включва много полезни актуализации и е фокусирана върху безопасното стартиране и внедряване на приложения в изолирана среда. Значителни промени са настъпили в Hyper-V средата. Нивото на защита на данните стана много по-високо благодарение на инструмента PowerShell и функцията на делегиране на права за достъп. Active Directory Services също се промениха, тъй като смарт картите вече могат да се използват за сертификационни ключове. Системата за последователни актуализации на клъстери без спиране ви позволява да продължите да работите без прекъсвания, като значително спестявате време.

Функции на Windows Server 2016

Основната характеристика на Windows Server 2016 е изолираната операционна среда, използваща контейнери. Всъщност, реализацията на контейнерния тип приложения значително оптимизира дейностите във виртуална среда. Изолираната среда ще позволи на приложенията да се стартират без въздействие върху цялата операционна система. В WS 2016 са налични два типа контейнери: Windows Server и Hyper-V контейнери. Освен това в Hyper-V средата приложенията са снабдени с по-пълна изолация поради високото ниво на оптимизация на виртуалните машини.

Windows Server 2016: издания

Windows Server 2016 се предлага в две издания: Standard и Datacenter. Ако във WS 2012 имаше незначителни разлики във версиите, то в 2016 има голяма разлика във функционалните изменения в зависимот от лицензите. В стандартната версия например можете да стартирате 2 виртуални машини или контейнери, но да използвате неограничен брой контейнери за Windows. В Datacenter можете да стартирате и разгръщате контейнери както в Hyper-V, така и в Windows VM в неограничени количества. Моля, обърнете внимание, че в допълнение към една от двете версии, ще трябва да закупите и ЛКД за Windows Server за устройства или потребители. Отдалечен работен плот и RMS не са включени, те също трябва да бъдат закупени отделно.

Windows Server 2016 Standard

Стандартният лиценз за WS 2016 е различен по функционалност от версията на Datacenter. В Windows Server 2016 Standard е наличен нов тип инсталация на Nano Server. Тази опция за внедряване не заема много място, бърза е за конфигуриране и не изисква чести актуализации. Сред характеристиките на стандартната версия е и използването на 2 VM контейнера, или Hyper-V. Контейнерите на Windows могат да бъдат пуснати в неограничени количества. Сред разликите от версия 2012 е лицензирането на ядреното ядро. Стандартният лиценз е подходящ за частично виртуализирани или напълно не виртуализирани среди.

Windows Server 2016 Professional

Лицензът за Datacenter има много повече функционалност от Standard. Освен че поддържа VM и контейнери, както в Windows, така и в Hyper-V, версията на Data Center включва използването на нови технологии. Например, защитата на данните за защита на данните от Shielded Virtual Machines VM и новият мрежов стек (Microsoft Azure Stack), който ви позволява да създавате хибридни решения. Сред иновациите има и функцията за създаване на клъстерни хранилища с високо ниво на достъп. Datacenter е подходящ за организации, които използват силно виртуализирана инфраструктура или хибридни облачни решения.

Windows Server 2016: Сравнение на версиите

За разлика от изданията на WS 2012, MS Windows Server 2016 предвижда значителни промени между версиите Standard и Datacenter. Основните разлики са във функционалност и среда на използване. Стандартен лиценз може да бъде приложен към не виртуализирана или частично виртуализирана среда. Datacenter се използва за създаване на хибридни облачни среди или силно виртуализирани инфраструктури. В Datacenter се използва по-широк спектър от нови технологии, като: Replica Storage, Host Guardian Servic и Microsoft Azure Stack. Благодарение на използваните функции, съдържанието на Hyper-V VM е под надеждна защита, както и защитата на техните данни от неоторизиран достъп. Внедрена поддръжка за нов стек, с който можете да създавате хибридни решения.